U tohoto chleba lze obměnit ingredience při zachování 100% výsledku. Autorem základního receptu je Anna Pilchová Tacinová.
- rozkvas
- cca 20-25 g kvásku
- 100 g žitné chlebové mouky
- 100 g vody
- těsto
- rozkvas
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g obyčejná hladká
- 100 g špaldová mouka
- 50 g pohanková mouka
- 130 g piva
- 130 g podmáslí
- 10 g soli
- 1 malý syrový brambor nejemno nastrouhaný
Příprava rozkvasu je standardní tedy lžíce kvásku, voda a žitná chlebová mouka. Vše promísit a nechat kvasit do zdvojnásobení objemu.
Do hotového rozkvasu přidáme všechny mouky, sůl a nastrouhaný brambor. Do misky vlijeme pivo a podmáslí. Vše důkladně promícháme, následně vzniklé těsto 3-4 krát popřekládáme. Necháme kynout 30 minut, poté opět popřekládáme. Tento postup zopakujeme ještě dvakrát.
Tedy po dvou hodinách je možné těsto stočit do ošatky, ve které se nechá těsto 1,5 - 2 h dokynout.
Troubu rozehřejeme na 250 °C, včetně starého plechu na dně trouby. Následně se těsto z ošatky opatrně vykulí na plech, který se následně vloží do rozpálené trouby. Před zavřením se trouba zapaří vylitím deci vody na rozpálený plech na dně trouby.
Na 250 °C pečeme 15 minut, poté se sníží teplota na 230 °C a vyvětrá se pára z trouby. Doba dopékání je 25 minut. Následně se nechá chleba vychladnout na mřížce.
V rámci experimentování lze libovolně měnit poměr jednotlivých mouk při zachování celkového součtu 400 g. Do těsta jsem přidával ječnou, rýžovou mouku atd.. Stejně lze experimentovat s tekutinami. Nejvíce možností k experimentování nabízí náhrady nastrouhané brambory:
- nastrouhaná mrkev
- nastrouhaná petržel
- nastrouhané jablko
- nastrouhaná řepa
- zelený ječmen
- kurkuma či jiné barevné koření
nejlepšího efektu lze docílit použitím pra-mrkve (bílé, fialové či černé). Fialová mrkev je zvenku fialová uvnitř oranžová, proto se jmenuje také mrkev dračí. Černá mrkev je celá fialová. Kromě použití nastrouhané syrové mrkve, lze nastrouhanou mrkev s trochou vody rozvařit na kaši, kterou vychladlou přidáme do těsta.
několik variant Annina chleba