Nějakou dobu jsem se po internetu rozhlížel po receptu či spíše po postupu jak upéct svůj první kváskový chleba. A narazil jsem na Šumava bez hnětení (od Cuketky). Soukromě jsem si tento recept přejmenoval na chleba pro lenochy.
Princip celého receptu je nezbytné smíchání ingrediencí bez zdlouhavého hnětení. Fintou je pečení ve skleněné nádobě s víkem, která se nechá prázdná rozpálit v troubě. Díky tomu se zabijí dvě mouchy jednou ranou:
- pokud se nepodaří připravit těsto držící tvar po vyklopení do pekáče, stěny chlebu vymezí jasný prostor
- tím že má nádoba víko je zajištěné samo zapařování, bez nutnosti vyrábět v troubě páru
- 150 g žitné chlebové mouky (nebo žitné celozrnné)
- 300 g pšeničné chlebové mouky (nebo pšeničné hladké)
- 320 g vody
- 1 lžička kvásku (20 g)
- 10 g soli
- 5 g drceného kmínu
Do mísy se dá lžička kvásku a přidají se obě mouky, sůl a kmín, následně vlejeme všechnu vodu. Těsto smícháme tak abychom nikde neměli suchou mouku. Takto vytvořené těsto v mise překryjeme smršťovací folií či igelitovou taškou. Takto necháme těsto kynout 10-12 hodin, těsto by mělo zvětšit svůj objem.
Poté těsto vyklopíme na pomoučený val necháme cca 20 minut těsto roztéct. Následně budeme těsto překládat, v podstatě jako bychom skládaly obálku. Chytneme jeden roh těsta a přetáhneme ho dostředu, takto to provedeme několikrát.
Těsto stočíme do připravené ošatky, kterou opět překryjeme folií a necháme 2 hodiny dále kynout.
Skleněnou nádobu vložíme do trouby a rozehřejeme na 250°C. Po důkladném rozpálení vykoulíme chleba z ošatky, do rozpáleného skleněného pekáče, přiklopíme pokličkou. Dáme péci do trouby na 10 minut, poté sundáme pokličku, v pečení pokračujeme 25-35 minut.
Upečený chleba vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Můj první chleba vypadal takto
Vzhled měl nevábný, ale chutnal výborně.
poznámka: místo skleněné nádoby je možné použít litinový hrnec či jakýkoliv jiný kastrol či pekáč