Žitný chléb

pravá žitná cihla ;-)

Posted by Vašek - 13.duben 2019

První tmavý chleba, do kterého jsem se pustil byl 100% žitný. Chleba kyne ve formě, následně se v ní i peče. Inspirací pro tento chleba byl recept z knihy Ruce v mouce (Domácí pečivo s kváskem i droždím) od Iva Trhoňová.

Ingredience
  • rozkvas
    • 10 g kvásku
    • 70 g žitné chlebové mouky
    • 70 g vody
  • dokrmení
    • rozkvas
    • 150 g žitné chlebové mouky
    • 150 g vody
    • lžička sladěnky
  • těsto
    • 320 g vody 
    • 450 g žitné chlebové mouky
    • 2,5 lžičky soli
    • kmín

Rozkvas se vyrobí smícháním všech třech ingrediencí. Kvašení by mělo probíhat 10-12 h, ale tyto časy jsou orientační. Správný rozkvas zdvojnásobil svůj objem.

Dalším krokem je dokrmení - tedy přidání mouky do rozkvasu. Sladěnku je nutné  nejdříve rozmíchat v předepsaném množství vody a poté přidáme k rozkvasu. Vše promícháme a následně necháme kynout 2-4 h do té doby než se zdvojnásobí objem.

Připravíme si formu na biskupský chleba, kterou vymažeme máslem/sádlem. Zbylé ingredience promísíme, žitná mouka nemá ráda dlouhé mísení proto stačí maximálně 4 minuty. Vzniklé těsto přendáme do formy, kde těsto kyne 1-3 h dle teploty okolí.

Po vykynutí potřeme bochník vodou a následně posypeme semínky (slunečnice, chia, sezam atd.). Formu s chlebem vložíme do studené trouby. Troubu zapneme na 210 - 230 °C po 40 minutách chleba vyndáme z formy a dopékáme dalších 20 minut.

Chleba necháme vychladnout na roštu. Aby se chleba nezdrcl, je nutné chleba krájet až po 12 h.

V rámci experimentu jsem použil litinový hrnec na kynutí a následné pečení.